De zon: vriend of vijand?

Close-up2 Nadine en Nanouk | The Skin Store

Het is weer voorjaar en iedereen is weer blij dat we langere dagen hebben. Het licht zorgt voor meer energie en een betere gemoedstoestand dankzij verhoogde endorfine. Het is immers bekend dat mensen uit warmere klimaten altijd beter gehumeurd zijn. Bovendien zorgt zonlicht voor aanmaak van vitamine D.

Kortom alle onderzoeken zijn het met elkaar eens: De zon hebben we nodig.

De vraag is niet alleen of we voldoende zonlicht krijgen maar vooral of we verstandig zon krijgen. Tegenwoordig is het een stuk makkelijker om je dosis te overschrijden: Door de toegenomen welvaart is onze vakantiecultuur veranderd. Een zomer of winter vakantie is zo geboekt en voor je het weet zit je vol in de zon. De meesten mensen worden al vrolijk bij de gedachte dat ze de zon in kunnen. Niets mis mee want de zon heeft immers positieve effecten op ons lichaam. Hoe je het ook bekijkt, iemand onder de parasol krijgt voldoende zon, wordt ook bruin en is net zo happy als iemand die ‘bakt’ in de zon. Het laatste is dan ook absoluut niet nodig om te kunnen genieten van de positieve effecten van de zon. Er zijn een aantal belangrijke punten waar men rekening mee dient te houden:

Hoeveelheid zon
De hoeveelheid zon die men nodig heeft is sterk afhankelijk van de soort genen dat men heeft. Een donkerdere huid met een hoger pigment gehalte heeft meer zon nodig dan de gemiddelde Nederlander. Er dient rekening gehouden te worden met het tolerantie niveau van de huid ten opzichte van UV-stralen.

Zonopbouw
Laten wennen scheelt vervellen: De huid ineens blootstellen aan heel veel zonlicht veroorzaakt verbranding waarna de huid gaat vervellen. Sommige mensen vinden een bruine kleur mooi, maar een vervellend lijf is esthetisch onaantrekkelijker dan een minder bruin lichaam. Door het zonnen langzaam op te bouwen kan de huid beter wennen aan de UV-stralen.

Zongedrag
De meeste mensen begrijpen vandaag de dag wel (gelukkig) dat de huid ingesmeerd moet worden met een zon bescherming crème of lotion. Maar helaas bestaan er nog steeds mensen die er te nonchalant mee omgaan, of keurig smeren maar dan met een totaal verkeerd product. Ook zijn er veel mensen die eind september, zodra de zon minder actief is, de zonnefactor weer in de kast zetten. Maar de UV-A stralen, die de huid verouderen en beschadigen, zijn in de winterperiode net zo sterk als in de zomer, dus is het belangrijk om het hele jaar door zonbescherming te gebruiken.

Huidkanker
Iedereen weet dat verbranding door de zon een van de voornaamste oorzaken is van huidkanker. Nu is het aantal gevallen van huidkanker überhaupt alarmerend hoog aan het worden; ga onverstandig zonnen en je bent één van de kandidaten voor huidschade. Naast diverse vormen van huidkanker zijn er meerdere veranderingen die plaatsvinden in de huid waar de meesten niet blij van worden.

Een opvallende foto van een 69 jarige vrachtwagenchauffeur laat zien hoeveel schade de zon kan aanrichten. Hier is duidelijk te zien dat de linker zijde van zijn gezicht zwaar door de zon is beschadigd als gevolg van blootstelling aan de zon gedurende zijn gehele volwassen leven door het zijraam van zijn vrachtwagen. Helaas heeft hij nooit zonbescherming gebruikt. (gedocumenteerd in het New England Journal of Medicine).

Pigmentvlekken
Vaak komen mensen in de praktijk die last hebben van pigmentvlekken. Voeding, gezondheid, medicatie en gebruik van agressieve cosmetica producten kunnen hierin natuurlijk een grote rol hebben, maar onverstandig zonnen is een van de grootste oorzaken. Een mooi gebruinde huid in de jongere jaren weerspiegeld zich later als vlekjes aan de oppervlakte. Dat laatste is iets wat de meeste mensen zich niet realiseren. Helemaal niet vreemd, want het is een langdurig en sluipend proces. Dit proces kan jaren duren, vandaar dat pigmentvlekken soms na jaren van zonplezier opkomen.

Rimpels
Een rimpeltje meer of minder maakt dan in dat geval ook niet meer uit, maar feit blijft dat je er niet jonger uit gaat zien door overmatige blootstelling aan de zon. Nu zijn dynamische fijne rimpeltjes een normale gevolg van mimiek en leeftijd en volledig onschuldig. Wie zich daar aan stoort kan een Botox- injectie overwegen. Maar een diepe rimpelvorming is het resultaat van blootstelling aan overmatige UV-A stralen diep tot in de dermis. Het gevolg is een afbouw en verharding van collageen. De verbinding tussen de vezels in de huid, maar ook de huidlagen op zich worden slechter. Aan de huidoppervlakte is dit te zien aan diepere rimpels en glycation (verharding van collageen). Beschadiging heeft daarom langdurige consequenties voor de structuur van de huid.

Zonbescherming
Dat de huid niet bruin wordt met zonbescherming is een fabeltje. Smeren is een primaire noodzaak bij zonnen, daar is geen discussie over: voorkomen is beter dan genezen. Er zijn diverse producten op de markt. Deze producten zijn in staat om UV-beschadigingen in de huid te verminderen, welke de voornaamste huidverouderaar is. Nimue en pHformula bieden zowel tegen UV-A als UV-B bescherming. Ook zijn de texturen van deze producten wat dunner, waardoor ze minder wit uitslaan en beter te verdelen zijn.

Afspraak maken
close slider