Rosacea – Zo Rood Als Een Roos

Betekenis van Rosacea is “Zo rood als een roos”.

Diegene die kampen met deze zeer lastige huidaandoening begrijpen en voelen letterlijk deze betekenis. De huid met rosacea is zeer kwetsbaar en heeft een specifieke zorg, liefde en aandacht nodig!

Rosacea is een chronisch aandoening van de huid door haarvaatjes die verslapt zijn geraakt of lekken en komt vooral voor bij dames met de leeftijd tussen de 30 en 50 jaar. Het begint meestal met zichtbare haarvaatjes op de wangen en kin met roodheden en een sterke doorbloeding. In enkele gevallen kan het uitgroeien tot vervorming van het weefsel van bijvoorbeeld de neus. Een heel enkele keer kan het zelfs oogklachten veroorzaken.

Vaak is het een erfelijke aandoening dat gepaard gaat met warmte flushes, deze roodheid verdwijnt dan heel langzaam of op den duur helemaal niet meer. Andere symptomen zijn bultjes, puistjes en zeer regelmatig ook een hele nare (over)gevoeligheid of zelfs een pijnlijke huid.

Eén van de veroorzakers van deze klachten kan de demodexmijt zijn. Deze mijt leeft samen met o.a. bacteriën op de oppervlakte van onze huid, maar kan bij rosacea een gevoeligheidsreactie veroorzaken. Overige factoren die een behoorlijke invloed kunnen hebben zijn:

 • Gekruid eten
 • Koffie
 • (Overmatig) zon / zonnebank
 • Stress
 • Alcohol
 • (Overmatige) warmte
 • Afwisselende temperaturen
 • Hormonen, overgang en menstruatie
 • Huidverzorging en make-up met belastende stoffen zoals parfum en die de huid afsluiten

Ondanks al deze inzichten kan de wetenschap nog steeds niet precies de vinger leggen op de daadwerkelijke veroorzaker van rosacea.

Rosacea vraagt een specifieke aanpak waarmee we de huid kunnen verbeteren. De huid heeft veel baat bij het gebruik van een milde huidverbetering en verzorging die kalmeren, ontstekingsremmend werken en bovendien de barrière van de huid versterken. Je kan hierbij denken aan de behandelingen en producten op basis van o.a. pre-biotica en hoogwaardige hyaluronzuur. Deze zorgen voor een versterking van het huidmicrobioom of huidflora, waardoor er een verbeterde balans in de gezonde bacteriën ontstaat en een verhoogde weerstand van de huid.

Overige stoffen die zeer effectief werken op de verschijnselen van rosacea zijn:

 • Niaciamide of B3 (pHformula): Met een percentage van 5% heeft deze werkstof zeer veel invloed op de gevoelige huid, zo werkt het kalmerend en ontstekingsremmend, verzacht het roodheden, reduceert de talg en verbeterd de weerstand van de huid. Gebruik van deze stof op langer termijn zal een werking krijgen gelijk aan een antibioticum maar dan zonder de nadelen van deze medicatie.
 • Azelaïnezuur (pHformula): Een mild zuur die met name tijdens de behandeling de huid zal reinigen van overtollige hoorncellen, remt de groei van bepaalde bacteriën. Let wel, dit betreft de stof die wordt toegepast in een lage percentage. De azelaïnezuur voorgeschreven door de arts heeft een veel intensievere werking en kan de huid behoorlijk irriteren en zelfs beschadigen bij overmatig en verkeerd gebruik.
 • Retinol (Phformula): Is een afgeleide stof van vitamine A. Bij gebruik op langer termijn vult het te kort in de huid aan. Het resultaat is een zichtbare verbetering in de gevoeligheid en roodheid van de huid. Het huidoppervlak zal mooier en gladder ogen.
 • Vitamine D (pHformula): Deze stof helpt bij de groei van gezonde cellen en de stofwisseling in de huid.
 • Oatmilk (PCA): Havermout heeft een krachtig herstellend en genezend vermogen op de huid. Hersteld de barrièrefunctie van de huid om deze te beschermen.
 • Hyaluronzuur (Forlle’d): Dé hydraterende krachtpatser! Door te zorgen voor een goed gehydrateerde huid zal de balans in talg en vocht stabiel blijven. Tevens versterkt het de weerstand van de huid waardoor de (over)gevoeligheid sterk kan afnemen.
 • HOCL Thoclor: Is een lotion met een antibacteriële en ontstekingsremmend effect op de geïrriteerde huid. Normaliseert de celfuncties waardoor de ontstekingsreacties sneller herstellen.

Producten die parfum of minerale oliën, b.v. parafine, liquidum of vaseline bevatten, zijn echt een no-go voor een rosaceahuid!! Parfum irriteert de huid direct en de minerale oliën sluiten af. Dit zorgt dat de huid nog gevoeliger zal gaan reageren!

Door de combinatie van de milde, maar zeer gerichte behandelingen met jouw aansluitende skinroutine thuis, zal er een significante verbetering optreden. De ontstekingen nemen af en de huid zal zichtbaar kalmeren en verbeteren. Uitbraken van puistjes en bultjes zullen minder heftig zijn en ook weer sneller genezen.

Dus…. mocht jij worstelen met een rosacea of een overgevoelige huid. Blijf daar dan niet mee rond lopen, maar neem contact met ons op!!

Wij leggen de lat hoog als het gaat om de gezondheid van JOUW huid, want…YOUR SKIN IS OUR JOB!

Afspraak maken
close slider